De nyeste opskrifter og tips
Olier og Eddiker

Print Friendly and PDF
Olier og Eddiker
Olier og eddiker:
Alle spiseolier er udvundet af planter, oftest kerner .Olier bliver udvundet ved koldpresning, varmpresning, eller ekstraheret med et middel der kan opløse olie f.eks. hexan. Derfor er koldpressede olier 'jomfruolier' de dyreste, men absolut også de bedste.
Når jeg nævner smagsneutral olie kan det være, vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie, rapsolie og lignende olier, der ikke har meget smag i sig selv.

Olivenolie smager fantastisk, men er ikke egnet til alt, og slet ikke velegnet til at
stege ting i ved høj varme. Så det er en god ide at have både god olivenolie og en smagsneutral i sit forråd.

Sesamolie bruges ofte i asiatisk madlavning.

Hvis man vil friturestege kan man anvende majsolie, rapsolie, vindruekerneolie og solsikkeolie. Man kan desuden friturestege i palmin, som er raffineret, bleget kokosfedt. Det er især velegnet til at 'koge' klejner i.

Eddike fås i mange varianter, der kan man sige, at den almindelige lagereddike er
velegnet til klassiske danske retter, som stegt sild i eddike, varm
kartoffelsalat o.l.

Balsamico er fantastisk til salater, og fås i mange varianter, der smager af mere eller mindre. De fås både lyse og mørke, og kan være voldsomt dyre i forhold til lagereddike. Men de er også lavet på vin og lagret på fad i mindst 15 år.

Der er også æbleddike, eddiker tilsat forskellige krydderurter, som f. eks. esdragoneddike samt flere andre, det er et spørgsmål om smag.

Det er også en god idé at have flere slags eddiker i sit forråd.

Anne

2 kommentarer:

 1. Hej. Jeg blev desvære ikke klogere på lige det jeg manglede at vide. Nemlig navnene på smagsneotrale oliven olier, som fåes i små flasker, gerne mørke flasker. Så skulle jeg vist være helgarderet. ; - ) Nogle gode bud ? : - )

  Tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej,tak for dit spørgsmål. Olivenolie er aldrig smagsneutral, de er vældig velegnede som dressing til salat, men kan ikke tåle høje temperaturer, så man kan allerhøjest sautere, ikke stege i olivenolie. Du er velkommen til at vende tilbage hvis mit svar ikke er fyldestgørende. Kh Anne

   Slet