De nyeste opskrifter og tips
Husholdningsøkonomi

Print Friendly and PDF
Husholdningsøkonomi
Det er altid en fordel, at lave et husholdningsbudget, og holde det. På den måde, bliver husholdningsøkonomien en del af et betalingsbudget, man kan forudse. Der er nogle retningslinjer for, hvordan man nemmest indfører det billigst mulige husholdningsbudget, og dermed faktisk kan spare rigtig meget, uden det går ud over kvaliteten eller mængden af mad.

Lav madplan for f.eks. en uge ad gangen, og lav en udførlig indkøbsseddel. Skriv madplanen dag for dag øverst på sedlen, så man ikke glemmer hvad madplanen var. Gem sedlen så længe madplanen  gælder, streg ud, hvad der er købt og køb ting, der ikke er holdbare undervejs. Sedlen kan f.eks. deles op i kategorier- Frugt og GrøntMejeri og KølKød-Fisk og FjerkræKolonial og Andet, på den måde bliver den overskuelig. Check hvad du evt. har i forvejen. Holder man sig udelukkende til, hvad man har på sedlen, kommer der ikke impulskøb med hjem. I den sammenhæng kan man faktisk spare ved at handle i online supermarkeder. De er som udgangspunkt ikke billigere end andre, men de har en genial søgelinje, så man kan søge på de enkelte varer man skal have og ikke bliver fristet af andet. Det kan virkelig kræve disciplin, at handle på samme måde i et fysisk supermarked, men gør man det, er der meget at spare. De varer, der ikke kan holde, kan man købe hen ad vejen, men det meste indkøb er overstået på denne måde. Ud over penge, sparer man også tid.

Dernæst kan man planlægge, så de enkelte menuer hænger sammen på en måde, at man får brugt de varer man har købt. Det behøver ikke blive kedeligt af den grund, har man for eksempel købt æbler, kan man bruge dem i både varme retter og til salater. Tænk i sammenhænge og gå efter årstidens varer, når det handler om frugt og grønt, det er billigst. Grøntsager kan også bruges i mange sammenhænge.

Det er en fordel at bage selv, det er langt billigere, end at købe, og meget bedre. Hvis man har mulighed for at fryse ned, giver det den bedste økonomiske fordel. I det hele taget er det en væsentlig økonomisk fordel at have en fryser. Hav en bog eller blok i nærheden af den og skriv op hvad du lægger i den og streg det ud, når du tager det op. På den måde ved man altid hvad man har i fryseren. Skriv på emballagen, hvad der er i og dato, når man selv emballerer. Gør man ikke det, kan mange ting blive et mysterium og smidt ud, fordi man ikke ved hvad der er i, og hvornår det er fra.

Tilbered gerne store portioner, hvis en ret egner sig til at fryse- det gør mange retter. Frys ned i portioner til et måltid, det er faktisk billigt i længden og så er det super nemt nogle dage. Lav for eksempel frikadeller x 3 eller 4, det samme med kødboller, hvis man ofte spiser boller i karry f.eks. Gryderetter er også ofte velegnede at fryse o.s.v.

Husholdning er jo ikke kun mad. Handler det om vaskepulver, er der ofte meget at spare, hvis man køber flere på tilbud. Det samme gælder maskinopvask eller sulfo, samt andre rengøringsmidler. Her handler det om, at have det der er nødvendigt og ikke mere. Toiletrens og noget til bad og fliser, har man mere et et toilet/bad, er det er fordel at have et sæt på hvert, samt mange klude på hver, så man ikke skal rende rundt og finde ting, eller slæbe med frem og tilbage. Et universal rengøringmiddel, og plejemiddel til klinker, trægulve eller hvad man måtte have, der kræver særlig pleje. Brun sæbe er et særdeles udmærket ovnrensemiddel, smør på indvendigt i ovnen over det hele i et tyndt lag (brug handsker). Lad virke natten over evt. og tør af med en våd klud. Eddike, eller evt. eddikesyre, er en udmærket kalkfjerner. Det er faktisk en ingrediens i langt de fleste dedikerede kalkfjerningsmidler. Skal man afkalke fliser, skal man altid bruse over og gøre fugerne godt våde. Så suger de ikke eddiken eller anden kalkfjerner, hvis de gør, går de i opløsning og smuldrer. Rigtig mange har en mængde rengøringsmidler, der kan det samme og mange der aldrig bliver brugt. Find de bedste alternativer og hav kun det i huset, som er nødvendigt.

Når man har overvejet det ovenstående, kan man bestemme hvor meget man reelt vil bruge på husholdning. F.eks. er 800 kr./uge et rimeligt beløb, til en familie på fire personer. Man kan, hvis man er meget opfindsom og disciplinereret, holde hus for mindre, det kan i visse tilfælde blive en hel sport. Naturligvis kan man også sætte et budget meget højere, hvis man har råd. Men det kan stadig betale sig at overveje ovenstående.

Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar