De nyeste opskrifter og tips
Risengrød (i gryde, høkasse, mikoovn eller Römertopf)

Print Friendly and PDF
Der burde ikke være nogen ben i at lave risengrød. Jeg er ikke specielt heldig hver gang, måske fordi jeg ikke bryder mig om det, men det gør resten af familien. Her er fire metoder, en på traditionel vis i gryde, en i mikroovn, en i Römertopf samt den gamle høkassemetode. De er alle fire lykkedes for mig. Den i Römertopf er skudsikker, så den bruger jeg altid.
 • 1,5 l mælk (efter eget valg, mange vil mene, at sødmælk er et must)
 • 3 dl grødris
 • salt (tilsættes efter kogning, og tag fra til risalamande inden, hvis det skal laves)
 • evt. 2 dl vand, hvis man tilbereder i gryde
 • sukker
 • stødt kanel
 • smør
Gryde:
Kom risene i kogende vand, og kog dem 2 minutter. Hæld mælken ved, bring i kog og skru ned på laveste blus og læg låg på. Kog risengrøden 35-45 minutter, eller til den har grødkonsistens.

'Høkasse':
Alternativt kan man, når mælken er i kog, tage gryden og sætte risengrøden i sengen, godt pakket ind i dyner. Det kræver at man begynder processes om morgenen og grøden står til aftensmad tid. Jeg er blevet gjort opmærksom på denne side http://www.risengroed-opskrift.dk/risengrod-i-sengen. Der advares om at tilberede risengrød efter høkasse-metoden, da der er risiko for udvikling af bacilus aurerus. Der er sat link til miljø og fødevarestyrelsen i artiklen, men siden findes ikke, og jeg kan ikke, umiddelbart, finde officielle kilder, der advarer mod denne metode. Det må være op til den enkelte, jeg laver altid risengrød i Römertopf, den fungerer altid, og Römertopf'en er supernem at rengøre efter.

Römertopf: Jeg laver altid risengrød i Römertopf, og den bliver rigtig god. Cremet og lækker, og bedst af alt, den kommer ikke til at smage af brændt mælk. Husk at lade Römertopf'en stå med vand i, mindst 15 minutter, så den suger fugt, og ikke revner i ovnen. Kom ris og mælk i,  sæt den i en kold ovn og indstil ovnen på 130 grader. Efter ca. 2 1/2 time, er grøden færdig, det kan være den skal have 15-20 minutter længere. Man skal røre i grøden ca. hver 1/2 time, og det er nemt at mærke, når konsistensen er rigtig. De første gange man rører, lader det ikke til, der er sket noget som helst, men det kommer. Kom salt i når grøden er færdig.

Mikroovn:
Her bruger man ikke vand. Kom ris og mælk i en mikroovnsegnet skål, gerne af glas. Den skal kunne rumme 4 liter. Dæk skålen løst med mikrovnsegnet film, og kog grøden 10 minutter. Tag skålen ud og rør rundt i grøden. Fortsæt kogning i mikroovn yderligere 10 minutter og rør rundt. Giv grøden 5 minutter mere og lad den hvile 5 minutter inden servering. Kom salt i, når grøden er kogt. Serveres med kanelsukker, smørklat, og med saftevand eller nisseøl til.

Anne

3 kommentarer:

 1. Hvis du har en römertopf, så har klidmoster en rigtig god opskrift på at lave risengrød deri - og konsistensen bliver bare rigtig lækker!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Line, jeg tænker, at de som er interesserede i den metode, kan gå ind på Klidmoster.dk og checke nu.

   Slet
 2. Jeg er ikke specielt meget til "Høkassemetoden", da jeg er syvsover.

  Det kan blive pænt grimt at bide i en flig af daggamle underbukser, og det er simpelthen for smertefuldt at sove med varme gryder uden beskyttelse.

  Kan man eventuelt anvende andre dyner end éns egen, eller vil det forøge risikoen for ulækkerhed?

  SvarSlet