De nyeste opskrifter og tips
Arbejdsplan Julemiddag- And og Ris a La Mande

Print Friendly and PDF
Dette indlæg er en arbejdsplan for en julemiddag med and, æbler med gele, sukkerbrunede kartofler, rødkål  og ris a la mande med kirsebærsauce til dessert. Mange ting kan man lave i god tid, nogle kan man ikke lave før, lige inden der serveres. Der er ikke andet end de to retter, det er tung mad og så er der småkager og konfekt senere. Vil man ikke have and, men flæskesteg, gås eller andet, kan meget af tidsplanen stadig bruges. Dette indlæg efterspurgte min søster, da hun for første gang, skal stå for at lave julemiddag alene.
  • Juleanden tages op af fryseren, hvis den ikke er fersk, og lægges ved køleskabstemperatur 3 dage inden (evt. i et frostfrit skur, kælder, garage eller et andet sted, der er omkring 5 grader.)
  • Tag højde for, at anden skal have 4-5 timer i ovn, så begynd i god tid. Den tager ikke skade af at hvile, tvært imod, så begynd i god tid. Se fremgangsmåde her: juleand. Tag alle ting frem, der skal i anden, så der ikke skal vaskes hænder i et væk. Det vil sige, skær æblerne i tynde både, og fjern kernehus, tag svesker frem, det antal man skal bruge, hæld salt på en tallerken, så man ikke skal røre ved andet salt, end det man skal bruge, det samme med peber. Æblerne på fadet er der også anvisning til i linket. Dem kan man lave samtidig med man sætter anden i ovnen, så kan de stå og trække i sukkervandet. Saucen til anden er også i det indlæg juleanden linker til. Den kan ikke laves før lige inden man spiser.
  • Til anden serveres sukkerbrunede kartofler, de kan ikke laves før lige inden der skal serveres, hvis man koger kartofler selv, kan man pille dem og gemme dem i køleskab i 2-3 dage, så man kan have det klaret inden . De kan godt varme op i sukkermassen. Tag dem ud af køleskabet, når anden kommer i ovnen, så har de stuetemperatur, når man skal brune dem i sukker, og de bliver hurtigere varme, uden at koge ud. Bruger man kartofler på glas, skal de skylles i koldt vand, lige inden de kommer på panden med sukker.
  • Rødkål er det virkelig en fordel at lave dagen før, så er det klaret. Lav gerne af et helt hoved, så er der også til julefrokost frikadeller og andet.
  • Er der nogen i middagsselskabet der ikke bryder sig om sukkerbrunede kartofler, kan man sagtens servere almindelige kogte kartofler til. Og eventuelt begge dele.
  • Den klassiske juledessert er vist ris a la mande i rigtig mange hjem. Man kan lave risengrød en dag eller to inden, så tager man risengrød fra, inden der røres salt i og grøden serveres. Mandler kan man smutte og hakke dagen inden. Kirsebærsaucen, der også er opskrift på under ris a la mande linket, kan man sagtens lave dagen inden. Man kan også røre sukker og vanille i risengrøden dagen inden, det er en fordel, så kan sukkeret smelte. De hakkede mandler røres i og husk at gemme en hel mandel. Husk at finde mandelgaven frem.
Anne

*billedet tog jeg på en udstilling af Flora Danica på Den Kongelige Porcelænsfabrik. Der er grænser for mange festlige borde jeg kan dække, med det service jeg har.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar