De nyeste opskrifter og tips




Konfekt (Lav Selv Marcipan)

Print Friendly and PDF
Her på falderebet fik vi lavet konfekt. Dels fordi vi er mest til marcipanbrød-agtig konfekt, og særligt fordi, vi har en teenager, som har haft mononukleose, kom vi ikke nogle ting i, andet end marcipan og nougat. Man kan ælte rigtig meget forskelligt ind i marcipanen f.eks. alkohol, likører, eller essenser. Findelt tørret frugt, eller chili er også populært. Det handler om hvad man kan lide. Snitterne er farvet med pastafarve, købes hos bl.a. Specialkøbmanden,  der har jeg også købt kandiserede rosenblade, kandiserede violer (ægte violblade) guld- og sølv støv (flager).

Man laver konfekt af den mængde marcipan man ønsker. Billedet er et udvalg, af de ting, som blev lavet.. Der blev 30 overtrukne og lige så mange snitter ud af denne mængde. Jeg har andre år brugt dyr 70% eller 80% chokolade, men det fungerer ikke til overtræk. Chokoladeknapper fra Tom's fejler sjældent for mig. Man kan selv lave marcipan. Det er faktisk supernemt, men det kan være svært at få en konsistens, så børn kan forme mus, krokodiller, snemænd, eller hvad de finder på. Hjemmelavet marcipan, smager ikke voldsomt meget anderledes, end købt, så det er ikke nødvendigt at lave marcipanen selv. Opskriften er herunder, der bliver ca. 300 g marcipan af denne mængde.
  • 200 g mandler (man kan smutte dem, eller lade skallen blive på. Hvis man ikke smutter dem, bliver marcipanen mørk)
  • 60-80 g sukker (alt efter, hvor sød man ønsker marcipanen)
  • 1 dl vand
Smut evt. mandlerne og blend dem. Det er nemt at smutte mandler, hvis man kommer dem i en skål med vand, der dækker, sætter dem i microvnen, 1 minut ad gangen, til man kan se, skallen er løsnet. Kog sukker og vand op og lad det koge ca. 5 minutter, til det begynder at tykne og blive sirup. Hæld siruppen i blenderne, mens den stadig kører, ved høj hastighed. Så har man ca. 300 g hjemmelavet marcipan. Man kan sagtens lave mere, men lav det af flere omgange. Så hvis man vil ende med 800-900 g marcipan, er det en ret tidskrævende proces.

  • 800 g marcipan (2 store pakker)
  • 200 g blød nougat (1 pakke, man bruger slet ikke det hele, men jeg ved ikke om de fås i mindre pakker)
  • rød pastafarve
  • grøn pastafarve
  • kandiserede rosenblade
  • kandiserede violblade
  • guldstøv
  • sølvstøv
  • 1 pose mørk overtrækschokolade
De sidste 6 ting kan købes hos Specialkøbmanden

Skær 6 tynde skiver af den ene pakke marcipan, det overskydende deles i to, og den ene del æltes med rød pastafarve, den anden med grøn. Tril de røde og grønne til tynde pølser, som mases forsigtig flade.

De løsnes fra bordet ved, at man kører en kniv fladt ned under dem. Man kan også rulle marcipanen ud mellem to stykker plastik, en frysepose, der er klippet op. Læg hver farvede på en af de rå marcipanskiver, en anden marcipanskive lægges over.

Skær kanterne rene, skær kun ganske lidt af, skær ned langs midten, på langs og skæres på skrå til snitter, som på billedet. Læg nougat mellem de sidste to, og gør på samme måde. Den anden pakke marcipan, samt alle rester, både farvede rester og nougat formes til små buttede stykker, som dyppes i chokolade, og pyntes med det samme, så chokoladen ikke stivner.

Chokolade smeltes ved at smelte den ene halvdel over vandbad, eller i mikroovn, den må max blive 47-48 grader og røre den anden hakkede halvdel i. Denne metode sikrer, at chokoladen ikke bliver for varm.

Anne

2 kommentarer:

  1. mmm, det ser dejligt ud. Jeg lavede også konfekt forleden, med rosiner, abrikoser, marcipan og mørk chokolade, smagte såå godt!
    Jeres ser virkelig også lækre ud :)
    k.h. Signe K (tidligere girlslovefood)

    SvarSlet
  2. Tusind tak Signe! Vi havde netop checket, yngstesønnen og jeg, da jeg ofte har oplevet, at det med overtrækningschokolade har fejlet. Men de er stadig fine. Og ja, konfekt hører til alle disse juletraditioner, og er en lækker spise. Det på trods af, at vores faktisk 'kun' er marcipanbrød :-)

    SvarSlet