De nyeste opskrifter og tips




Jod (Mineral)

Print Friendly and PDF
Jod:
Findes i animalske råvarer i mælkeprodukter, æg og i saltvandsfisk, som rødspætte, skrubbe, torsk og sild. Det findes samtidig tilsat i mange salttyper. Efter man begyndte på at tilsætte jod til salt, faldt antallet af strumatilfælde drastisk. Det findes ikke i nævneværdige mængder fra nogle vegetabilske kilder.

Se dette indlæg, for eventuelle toksiske effekter ved for stort indtag.

Er vigtig for:
Hormoner i skjoldbruskkirtlen, som styrer stofskifte og vækst.

Symptomer ved mangel:
Struma, skjoldbruskkirtlen svulmer op. Skjoldbruskkirtlens størrelse varierer med årstiderne, og er større om vinteren, end om sommeren. Hos kvinder varierende den med menstuationscyklussen, og er større under graviditet. Det har været fremme, at grøntsager som broccoli, kål og radiser kan forøge rissikoen for struma, men det har ikke vist sig at have nogen betydning for, et normalt indtag af disse råvarer. Man må samtidtig tage i betragtning, at selv samme råvarer har vist sig at være forbyggende for visse kræfttyper.

Spiser man mælkeprodukter, æg og fisk, burde man få passende mængde jod, af en almindelig kost. De fleste fisk i handlen i Danmark er saltvandsfisk. Køber man almindeligt salt, og ikke de luksussalttyper, der myldrer frem på markedet, er det også ofte tilsat jod. Det står på emballagen. Jeg bruger altid almindeligt salt i kogevand, til pasta, ris eller grøntsager, og pyramidesalt, lyserødt salt fra Himmalaya, flagesalt eller anden luksussalt til at drysse på bøffer, eller andet jeg steger, til fars, i saltkværnen og lignende.

Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar