De nyeste opskrifter og tips
Kaffe (Brygning)

Print Friendly and PDF
De fleste husstande, har efterhånden mere eller mindre automatiserede kaffebrygnings-maskiner i dag. Men lejer man for eksempel et sommerhus, hvor der er filter og elkedel, kan det være en fordel at vide hvad man gør.
  • 55-80 g malet kaffe
  • 1 l vand
eller
  • ca. 7 gram malet kaffe/kop
Det afgørende for kaffebrygning er, kaffemængde, formalingsgrad og vandtemperatur. Mængden kan man forsøge sig frem med, den kan også variere alt efter kaffemærke. Formalingsgrad er vigtig, alt efter om man bruger filter, eller kaffebrygningskande, som for eksempel Bodum stempelkande, eller Eva Solo kaffebrygger. Formalingsgraden skal være fin, hvis man brygger kaffe i traditionel kaffemaskine, eller bruger elkedel og filter. Hvis man bruger stempelkande, skal formalingsgraden være grovere. Man skal aldrig komme kogende vand på de malede bønner, så bliver kaffen bitter. Den optimale vandtemperatur regnes for at være et sted mellem 92 og 95, den opnår man ved at lade kedlen stå 4-5 minutter, efter den har kogt, eller ved at tilsætte 2 spsk koldt vand, lige efter kedlen er slukket.

Og så er det altså, ikke kun hvis man ender i en situation, hvor man ikke har sin normale espressomaskine. En rigtigt brygget kop kaffe, smager altså også rigtig godt, og går alle faktorer op i en højere enhed, kan man få en kop med 'creamy top', som man altid får fra de automatiske kaffebryggere. Det resultat får man dog aldrig, hvis man bruger filter, men kun hvis man bruger stempelkande eller lignende.

Nogle automatiske kaffebryggere er afgjort bedre end andre. Hvis man har sådan en, der maler de hele bønner og brygger en kop kaffe med ét tryk, kan man nok ikke gøre det meget bedre manuelt. Men hvis man har en kaffemaskine, der bruger kapsler, er det afgørende billigere at brygge på gammeldags vis, og efter min mening bliver det bedste resultat på denne måde, hvis man bruger stempelkande, eller en anden kaffebrygger med indbygget filter. Husk at servere mælk, eller kaffefløde, hvis nogen bruger det, og hugget sukker, hvis nogle vil have det.


Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar