De nyeste opskrifter og tips
The/te, (hvordan man brygger den bedste kop the)

Print Friendly and PDF
Jeg insisterer på at skrive the, selvom jeg efterhånden aldrig ser det stavet anderledes end te. Jeg holder utrolig meget af the, drikker oftest urtethe fra Pukka, det er så nemt, når det bare er en pose og vand. Men skal det være traditionel the, går jeg meget op i, hvordan jeg laver den. Jeg havde en gymnasieveninde, hvis far kiggede ned i et thekrus og sagde 'Hvis man kommer til at se sådan ud indeni, er det godt jeg ikke drikker the'. Her kommer vejledning i hvordan man laver den bedste kop/kande the.
  • Theblade skal have god plads. Man skal ikke presse the sammen, i f.eks. et theæg. Jo større blade (f.eks. grøn the), jo bedre plads. Jeg kommer altid thebladende direkte i kanden, de falder til bunds, når de bliver gennemvædet, ellers kan man hælde op gennem en si. Gerne over i en anden thekande, så man stopper trækketiden.
  • De fleste doserer the, så der er for lidt. det sidder på rygmarven af de fleste, at the skal doseres 1 tsk (2-3 g)/kop. Det er også rigtig, når det handler om sort the. Men hvis man laver oolong, grøn eller hvid the, er bladende meget store, og fylder derfor meget i forhold til deres vægt. Her skal man nærmere bruge 1 dessertske/kop, eller eventuelt en spiseske.
  • Temperaturen skal være rigtig, til den rigtige the. Sort the kan, som den eneste, tåle  kogende vand. Oolong skal have 85-90 grader varmt vand, grøn the og hvid the kan kun tåle vandet er 80 grader. Det nytter ikke noget at slukke for kedlen, inden den koger, i tilfælde af, man vil spare strøm. Vandet skal koge/have kogt, og den rette temperatur får man ved at lade kedlen stå ca. 10 minutter, efter den er slukket.
  • Nogle mener, man kun må skylle en thekande ren med koldt vand. Hvis man kun gør det, er det en god idé at have flere kander, hvis man drikker flere slags the. især sort the, har det med at afgive smag til andre the'er. Hvis man vasker thekanden rigtigt af, for eksempel i opvaskemaskine, er det ikke nødvendigt med mere end en kande.
  • Trækketiden er vigtig, man er nok mest tilbøjelig til at lade the trække for længe. Sort the skal trække 3-6 minutter, og man skal fjerne bladende, når trækketiden er gået. Ellers bliver theen for bitter. Oolong, grøn og hvid the har en trækketid på 4-8 minutter. Der er næsten altid en anbefaling på emballagen, hvad angår dosering og trækketid. Handler man i en specialbutik, skal man huske at spørge ekspedienten, hvis vedkommende ikke siger det uopfordret.
  • Ellers handler det om at prøve sig frem, bliver theen for bitter, kan man forkorte trækketiden, eller give theen koldere vand, fra start. Bliver den for tynd, kan man dosere flere theblade, eller øge trækketiden.
Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar