De nyeste opskrifter og tips
Madplan, Spar Tid og Penge

Print Friendly and PDF
Pasta med fiskepinde, kartoffelmos af pulver og pølser, take away, færdigretter fra supermarkedets frostboks. Det mange bruger, som hurtige løsninger, når tiden er presset, kan nemt blive kedeligt, og er ofte også dyrt. Og det kan give både stress og irritation, hvis man både skal handle og lave mad på rekordtid. Man kan spare både tid og penge, hvis man laver madplaner til en uge ad gangen. Madplaner lyder måske lidt kedeligt i manges øre, og er det ikke bare endnu mere tidskrævende og besværligt? Giv det er chance et par uger, og du vil højst sandsynligt opleve, at der bliver mere ro og overskud i hverdagen. Og at madlavning er blevet en hyggelig ting, ligesom måltiderne også er. Hvis man køber stort ind en gang om ugen (det kan man sagtes, for langt de fleste råvares vedkommende), vil man også opleve, man sparer penge, for man falder ikke for impulsindkøb, hverken af slik, chips, eller den virkelig yndige billedramme, man senere erfarer, ingen billeder passer i. Og sidst, men ikke mindst, bliver der hver aften, sat et sundt og lækkert hjemmelavet måltid på bordet. Det kan virkelig være en fordel at handle det ene store ugentlige indkøb online. Det sparer for alvor tid, og meget nemt penge, hvis man søger de varer man skal have, falder man ikke for andet.
  • Sæt en halv times tid af, hver weekend til at planlægge, hvilke retter man vil lave, og hvad der skal købes for, at man kan lave dem. Hvis man er en, som er fuld af ideer, men ikke rigtig får lavet den mad man havde tænkt sig er det nemmere. Så skal man bare finde ud af, hvad der skal købes. Man kan eventuelt gøre det til en familiehyggestund. Børn kan vælge hvad man skal spise en dag (en dag hver, eller skiftes hver uge) og alle kan komme med bud. 
  • Noter hvem der spiser med, hvilke dage. Er børnenes venner på besøg, er der andre gæster, skal vi have noget der egner sig til at blive varmet, fordi Louise er til badminton og så videre.
  • Hvis man ved, tiden bliver presset en dag, kan det være smart at lave dobbeltportion, af en gryderet for eksempel. Så skal det bare varmes, dagen efter.
  • Når man har taget hensyn til ovenstående, kan man begynde at finde ud af, hvad man skal købe. Måske man allerede har noget i fryseren, eller kolonialskabene. Check, for det er ofte det, der gør det dyrt, at handle uplanlagt, man får købt en masse, man faktisk havde i forvejen. Og man kommer heller ikke til at glemme, at man var løbet tør for oregano, eller salt.
  • Det er rigtig smart, at lave en lang liste, med alle de råvarer, krydderier, kolonialvarer og andet, man ofte køber. Skriv den på computer og print en ny ud hver uge, og kryds af, hvis der er noget, der skal købes/bruges det sidste af. Eller hav en lille bog, man skriver i, når man har brugt det sidste af noget.
  • Inddel indkøbslisten i varegrupper.  Bilkas app gør det selv. men skriver jeg i hånden inddeler jeg således: Frugt og Grønt- Kød, Fisk, Fjer- Mejeri og Køl- Kolonial- og andet (hvis jeg skal huske at købe køkkenrulle, eller vaskepulver). Det sparer utrolig mange skridt i butikken, og man kan have en kuglepen med, og strege ud, når man har varer i vognen, hvis man skal have rigtig meget. Det sparer også en for impulskøb, hvis man er så planlagt og fokuseret. Man falder ikke for tilbud, og ting man faktisk ikke har brug for.
  • Køb stort ind en gang om ugen. Her kan det, som jeg har nævnt, betale sig at gøre online, det sparer for alvor tid og meget nemt også penge. Man kan nok ikke undgå at skulle købe f.eks. frugt og mælk, i løbet af ugen, men det bliver ikke dyrt og tager ikke lang tid. Hvis du ikke handler i online supermarked, så prøv at overvej om din arbejdsuge tillader, at du gør det på et tidspunkt hvor, det ikke er for surt. I en frokostpause, eller en dag du har tidligt fri for eksempel. Det er dødsens at handle med trætte, sultne børn kl 17.30, sammen med alle de andre, og det om muligt værre lørdag formmiddag.
  • Er det pastaskruen uden ende, hjemme hos jer (på den kedelige, uinspirerede måde), eller står den for ofte på den samme schlager-parade af retter, så prøv at finde ny inspiration. Tænk i råvarer, så man får brugt de to kilo gulerødder man købte, fordi man skulle have en i en suppe, eller posen med æbler o.s.v. Du kan søge på en råvare, her på bloggen og se alle de retter, jeg har med den. 
  • Savner du spontaniteten, så drop madplanen en aften, køb thai take away eller pizza og spis foran fjernsynet, hvis det er det, I har lyst til. Men jeg er overbevist om, at madplaner gavner din tid og din økonomi.
Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar